Posmakuj Bieszczady Karczma Łemkowyna

Karczma Łemkowyna to znane miejsce w Bieszczadach, które na kulinarnej mapie regionu funkcjonuje już od ponad dekady. Tutaj oprócz kuchni polskiej, serwowane są dania kuchni charakterystyczne dla regionu Bieszczadów. W menu kuchni Łemkowyny znajdują się potrawy społeczności zamieszkujących kiedyś ten obszar: Bojków i Łemków.

Szef kuchni odtwarzając dawne bieszczadzkie potrawy, sięgnął po receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tak udało się ocalić od kulinarnego zapomnienia żur łemkowski (podawany w chlebie, z kiełbasą, wędzonką i ziemniakami), zupę wariankę (podawaną z ziemniakami, na zakwasie kapusty z beczki) i kotleciki hreczanyky (z wieprzowiną, kaszą gryczaną, czosnkiem niedźwiedzim). W menu kuchni znajdują się także pierogi: kiełsyczie (w cieście z mąki razowej, z grzybami i kapustą) oraz krupnyje warenyky (z boczkiem i kapustą z beczki, pęczakiem i kaszą gryczaną). Kuchnia Łemkowyny serwuje również popularne dania przygotowane z baraniny, dziczyzny i jagnięciny. W zestawie dań znajdują się takie potrawy jak: kwaśnica, maczanka, a także proziaki.

Karczmy Łemkowyna zyskała miano Muzeum Bieszczadów. Określenie to nie jest przypadkowe, gdyż wnętrze obiektu pełne jest bieszczadzkich eksponatów i zabytków z XIX i XX wieku. Wewnątrz znajdują się również ciekawe elementy etniczne charakterystyczne dla kultury Bojków i Łemków.

Łemkowyna to także miejsce imprez tematycznych. Tutaj odbywają się cykliczne spotkania promujące kulturę regionu. Nie brakuje muzyki na żywo, wieczorków tanecznych, spotkań z gawędziarzami czy też podróżnikami. Podczas takich imprez obsługa występuje często w strojach regionalnych z terenu Bieszczad. Do dyspozycji gości oddano spory taras oraz dwie sale, które mieszczą 120 osób. Lokal jest przystosowany do organizowania zbiorowych imprez. Wewnątrz ułatwienia dla osób niepełnosprawnych.